Luonnonkosmetiikasta puhutaan paljon ja markkina kasvaa jatkuvasti. Mutta mitä se oikeastaan edes tarkoittaa? Onko luonnonkosmetiikka aina parempi valinta? Mistä tietää, että soveltuuko luonnonkosmetiikka omalle iholle? 

Mikä luonnonkosmetiikka ja miten se eroaa “normaalista” kosmetiikasta?

Itselle sopivia ihonhoitotuotteita pohtiessa on hyvä ymmärtää, että kosmetiikka jaetaan karkeasti kahteen kategoriaan tuotantotapansa mukaan. Medikaalinen (eli ”normaali”) kosmetiikka sisältää luonnonkosmetiikkaan verrattaessa enemmän synteettisiä ja pidemmälle jalostettuja raaka-aineita. Suuri osa saatavilla olevasta kosmetiikasta kuuluu tähän kategoriaan. 

Luonnonkosmetiikka puolestaan on mahdollisimman luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa, jossa suositaan ensisijaisesti mahdollisimman vähän käsiteltyjä luonnollisia raaka-aineita. Luonnonkosmetiikan raaka-aineita ja tuotteita ei testata eläimillä, eikä siinä käytetä synteettisiä hajusteita tai säilöntä- tai väriaineita. Luonnonkosmetiikkaan eivät kuulu myöskään maaöljyperäiset raaka-aineet, kuten silikonit, parabeenit tai ftalaatit, geenimuunnellut raaka-aineet, PEG- tai PPG-yhdisteet tai synteettiset UV-suojat. 

Luonnonkosmetiikka ei automaattisesti ole parempi valinta – kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

Kummassakin kosmetiikkatyypissä on etunsa. Se, kumpaa juuri sinun kannattaa suosia, riippuu ihosi tarpeista ja ihonhoidon tavoitteistasi – näiden määrittelyssä asiantunteva kosmetologi on apunasi. 

Jos toiveissasi korostuvat luonnonmukaisuus, kotimaisuus, ekologisuus, mahdollisimman vähäinen raaka-aineiden prosessointi ja kotimaisuus, on valintasi ehdottomasti luonnonkosmetiikka. Luonnonkosmetiikan lempeät raaka-aineet toimivat loistavasti yhdessä ihon oman mikrobiomin ja luontaisen toiminnan kanssa. Tuoksut ovat myös monesti valloittavia ja luonnonmukaisia. Esimerkiksi kotimaisessa Unna Nordic -sarjassa käytetään hoitavia eteerisiä öljyjä, jolloin tuoksut ovat aina luonnollisia. 

On hyvä kuitenkin ymmärtää, ettei luonnonkosmetiikka itsessään ole aina synonyymi “paremmalle valinnalle”. Tuotteiden laatuun ja tehoon vaikuttavat valmistustapa ja -maa sekä tarkemmin alue, jolta tuotteiden sisältämät kasvit on poimittu. Kärjistäen: miltä kuulostaa puhtaasta suomalaisesta metsästä kerätyt raaka-aineet verrattuna ilmansaasteista kärsivän peltopläntin satoon? Vaihtoehtoja on valtavasti, mutta valintaa ei onneksi tarvitse tehdä yksin: ihonhoidon asiantuntija on apunasi löytämässä juuri sinun ihollesi sopivat ja aidosti laadukkaat tuotteet. 

Lempeän tehokas Unna Nordic tuo suomalaisen metsän hyödyt ihollesi

Me Elegannissakin etsimme pitkään tarpeeksi laadukasta luonnonkosmetiikkasarjaa, joka täyttäisi tiukat vaatimuksemme. Tehtävä ei ollut helppo, mutta iloksemme löysimme viimein kotimaisen laatukumppanin, Unna Nordicin. Lempeän tehokas premium-laatuinen luonnonkosmetiikkasarja on todellista lähituotantoa: sen raaka-aineet tulevat suurimmaksi osaksi suoraan suomalaisesta metsästä ja tuotteet valmistetaan aivan naapurissamme, Helsingin Herttoniemessä. Unna Nordicin kotimaiset raaka-aineet, upea tuoksumaailma ja kestävä valmistustapa saivat meidät elegannilaiset vakuuttumaan ensikosketuksella. 

Lempeät luonnonmukaiset raaka-aineet vaativat käyttäjältään johdonmukaisuutta ihonhoidossa. Luonnonkosmetiikasta jätetään pois sen prosessoimattomien raaka-aineiden vuoksi joitain iholle toimivia ja hyödyllisiä raaka-aineita, kuten retinoli. Tehoa luonnonkosmetiikkaan tuovat muun muassa laadukkaat kasviuutteet ja marjat. Unna Nordic -tuotteisiin on valittu ainoastaan luonnon tehokkaimpia raaka-aineita. Vastuullisesti valmistetut vegaaniset tuotteet sisältävät muun muassa näitä raaka-aineita:

  • Tohmajärveläinen koivunmahla: antioksidanttinen ja kosteuttava luonnon oma eliksiiri. 
  • Kaura: rauhoittava ja vahvistava.
  • Kataja ja mänty: tasapainottava.
  • Fermentoitu granaattiomenauute: kollageenituotantoa aktivoiva, tehokkaasti kiinteyttävä.

Oletko sinä jo kokeillut luonnonkosmetiikkaa? Tervetuloa tutustumaan tuotteisiin ja hemmotteleviin metsäelämyshoitoihimme! Varaa oma aikasi täällä. Tai mene ostoksille verkkokauppaamme. 

Tutustu Unna Nordic hoitoihimme tästä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määrittelee luonnonkosmetiikan näin.