Kesä ja upeat aurinkoiset päivät ovat vihdoin täällä. Auringonvalo saa ihomme tuottamaan tärkeää D-vitamiinia, joka auttaa ylläpitämään elimistön toimintaa, toimii sen rakennusaineena ja vähentää ihon tulehdusreaktioita. On kuitenkin yleisesti tiedossa, että auringon UV-säteily aiheuttaa ihossamme DNA-vaurioita. Tätä on vaikea ymmärtää, sillä vaikutukset näkyvät ihoillamme eri tavoin ja eri aikoina: osa meistä saa hehkuvan päivetyksen ja toiset puolestaan punertavat ja palavat helposti. Välittömästi näkyvään vaurioon vaikuttavat oma ihotyyppi, auringolle altistumisen määrä ja suojauksen taso. 

Grillaaminen kuuluu vain ruoanlaittoon, ei ihonhoitoon

Terveellistä rusketusta ei ole olemassakaan, kirjoitti kauneusbloggaajana tunnettu Erika Naakka, ja on täysin oikeassa. Rusketus on ihon puolustusreaktio haitallista auringonvaloa vastaan, eikä UV-säteilyn ja auringonoton riskejä kannata vähätellä. Aurinko vanhentaa, ohentaa ja veltostuttaa ihoa, saa aikaan pigmenttimuutoksia ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ihosyöpää. Vähimmilläänkin aurinko saattaa pahentaa ihottumia ja ihon epäpuhtauksia. Kuten Naakka kirjoittaa, auringon tekemät vauriot ihoon ovat kumulatiivisia eli kertyviä, ja vaikutukset näkyvät usein jälkijättöisesti. 

Iho toimii kuin sijoitusrahastot: se, mitä tänään sinne laitat, kasvaa korkoa, ja näkyy vasta vuosien kuluttua. Auringon aiheuttamat vauriot eivät nollaannu. Miksi siis tallettaisit ihoosi haitallista säteilyä, joka nakertaa hyvinvointiasi tai jopa vaarantaa terveytesi tulevaisuudessa? 

Terveys ja hyvinvointi ovat meidän jokaisen käsissä. Siksi kannattaa pohtia vakavasti, onko rusketuksen tavoittelu terveyden ja ihon hyvinvoinnin kustannuksella järkevää. Auringosta saa nauttia, mutta ainoa keino varmistaa hyvinvoiva iho on suojautua auringolta oikeanlaisin vaattein ja suojin. Lue vinkkimme sekä parhaat tuotetärppimme pitkäjänteiseen ihon hyvinvointiin alta. 

Elegannin asiantuntijan vinkit ihonhoitoon kesällä

    1. Käytä aurinkovoidetta päivittäin. Kun lähdet ulos, levitä ihollesi laadukas, oman ihotyyppisi mukainen ja suojakertoimen (spf) sisältävä hoitovoide. Suomessa vähimmäissuositus suojakertoimelle on 30 spf. Mikäli sinulla on pigmenttimuutoksia, suosittelemme suojakerrointa 50. UV-säteily ei tunnu iholla lämpönä, vaan se vaikuttaa pilvienkin läpi. Lisää suojaa päivän mittaan, mikäli oleilet auringossa. Muista suojata myös korvat ja jalkapohjat. 
    2. Valitse oikeanlainen vaatetus. Tiesitkö, että suojautumalla auringon suoralta valolta voit jopa puolittaa UV-altistuksesi? Hengittävä, mutta peittävä vaatetus on paras suoja aurinkoa vastaan. Kuumina päivinä suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa. Hattu on aina tyylikäs valinta, ja se suojaa herkkää päänahkaa. 
    3. Hyödynnä laadukkaita perusihonhoitotuotteita. Sisältääkö kasvo- ja vartalovoiteesi UV-suojan? Laadukkaat ihonhoitotuotteet ovat monitoimituotteita, jotka toimivat ihon hoidossa ja suojauksessa. 
    4. Muista heijastuspinnat. Vesi, hiekka ja lumi heijastavat UV-säteilyn voimakkaampana. Myös aurinkolasit heijastavat poskipäille voimakkaamman säteilyn, joten huomioithan tämän myös suojavoiteessasi.