Oletko koskaan miettinyt mitä kosketus sinulle merkitsee? Se on voimakas viestinnän muoto, jolla on monia terveysvaikutuksia. Tässä blogissa ihonhoidon asiantuntijamme ja palautumisvalmentajamme Anni Kuittinen kertoo, miksi kosketus on tärkeää ihonhoidossa ja laajemmin hyvinvoinnin rakentamisessa. 

Pehmeää, tuttua ja lämmintä vai yllättävää, karkeaa ja luotaantyöntävää? Kosketus ja sen aiheuttamat tuntemukset ovat läsnä arjessamme koko ajan. Tunnemme kosketuksen ihomme, suurimman elimemme, ja siinä sijaitsevien tuntohermojen ja aistinsolujen ansiosta. Vaikka yleisesti puhumme tuntoaistista, tarkoitamme oikeastaan hyvin monipuolista joukkoa aisteja; kosketusaistia, värinäaistia, kipuaistia, kutina-aistia ja lämpötila-aistia. Nämä kaikki auttavat meitä oppimaan ympäristöstämme, olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ja elämään arkeamme niin kuin sitä elämme. 

Miksi kosketus on tärkeää?

Olemme henkisesti ja fyysisesti tuntevia olentoja. Kosketus on meille luonnollinen ja sisäänrakennettu tapa olla yhteydessä toisiimme ja ympäröivään maailmaan – tutustummehan jo lapsenakin ympäristöömme kosketuksen kautta. Kosketuksella on osoitettu olevan monia myönteisiä terveysvaikutuksia, ja aiheesta on olemassa laajasti tutkimusta ja tietokirjallisuutta. Yksi keskeisimpiä kosketuksen terveysvaikutuksia ja hyötyjä on stressin lieveneminen. Linköpingin Yliopiston tutkijatohtori Juulia Suvilehto (2020) on todennut kosketuksen olevan aivoillemme konkreettinen muistutus siitä, että ympärillämme on ihmisiä, jotka välittävät. Käytännössä kosketus aktivoi kehon itse tuottamia, hyvää oloa tuovia opioideja, niin sanottua läheisyyshormonia eli oksitosiinia ja mielialaamme ylläpitävää serotoniinia. 

Kosketus myös lievittää kipua ja stressiä, rauhoittaa ja rentouttaa, laskee verenpainetta, vahvistaa immuniteettijärjestelmää, luo turvaa, edesauttaa oppimista ja vuorovaikutusta sekä vähentää aggressiivisuutta (ks. esim. Kerstin Uvnäs-Moberg 2004 ). Eikö niin, että hädän tai surun hetkellä juuri lohduttava ja lämmin halaus tai hellä silittävä kosketus ovat parhaita lääkkeitä?

Rentouttava kosketus edistää hyvinvointia ja palautumista

Voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että kosketus on läsnä arjessamme monin tavoin. On kuitenkin huomioitava, että se on äärimmäisen henkilökohtainen kokemus. On siis yksilöllistä millaisen kosketuksen koemme miellyttäväksi, ja siksi kosketuksen kanssa on oltava sensitiivinen. 

Millainen kosketus sitten on positiivista ja rentouttavaa? Useimmat meistä pitävät palauttavaa ja rentouttavaa kosketusta läsnäolevana, lämpimänä ja tasaisen tiiviinä iholla. Kun haluamme rentouttaa kosketuksella, on tärkeää, ettemme pyydä kosketuksella mitään, vaan haluamme luoda turvallisen ja läsnäolevan tuntemuksen. Rentouttava kosketus on lempeän kevyt, muttei kuitenkaan ujo, eikä toisaalta raskaan painava. Rentouttavan kosketuksen taito vaatii usein opettelua. 

Me Elegannissa olemme konkreettisesti asiakkaidemme iholla. Saamme usein positiivista palautetta “lämpimistä käsistämme” tai “rentouttavasta otteestamme”. Tämä ei ole sattumaa, sillä olemme opiskelleet rentouttavaa kosketusta jo vuosia, ja ammennamme opeista kaikissa hoidoissamme ja valmennuksissamme. Rentouttava ja läsnäoleva kosketus on myös kokemuksen myötä karttuva taito, joka vaatii jatkuvaa ylläpitoa. 

Työskennellessämme kanssasi, olemme tietoisen läsnäolevia ja keskittyneitä vain sinuun – kutsumme tätä ihomeditaatioksi. Kosketus meillä tuntuu jokaisessa työmme vaiheessa jossain muodossa: rentouttavina painalluksina, kevyinä venytyksinä, pehmeinä liikkeinä ihollasi sekä lämpimänä vuorovaikutuksena. Pidempiin kokonaisvaltaisiin kasvohoitoihimme yhdistämme aina rentouttavaa hierontaa, ja niin halutessasi, myös luonnollisten eteeristen öljyjen tuomaa aistillisuutta. Olemme valinneet tarkoin myös ihonhoidossa käyttämämme tuotteet niin, että niiden tuoma tuntuma ja kokemus iholla on mahdollisimman rentouttava. Kosketuksen avulla paitsi rentoutamme myös imeytämme laadukkaat raaka-aineet ihoosi ja aktivoimme niiden parhaita ominaisuuksia ihosi parhaaksi. Palautumisvalmennuksissa ohjaamme tarvittaessa konkreettisesti kosketuksen avulla rentouttaaksemme kehoasi ja kannustamme sinua tuntemaan vahvasti kaikki tuntemukset. 

Lämpimästi tervetuloa hoitoihimme ja valmennuksiimme! Olemme täällä vain sinua varten. 

Anni Kuittinen
Kirjoittaja on Elegannin perustaja, SKY-kosmetologi ja Hengähdyshetkiä®-palautumisvalmentaja, jonka lopputyö käsittelee rentouttavaa kosketusta hyvinvoinnin edistämisessä