Etätyö on tullut meistä monille tutuksi. Yhteistyökumppanimme Ossi-Osteopaatti neuvoo kuinka omasta kehosta pidetään huolta myös kotona työskennellessä. Toimiva keho on tärkeä osa hyvinvointia, ota artikkelistamme käyttöösi testatusti toimivat asiantuntijan vinkit kehonhuoltoon.

Ossi-osteopaatin vinkit ergonomiaan ja kehonhuoltoon etätyöntekijöille

Kotona ergonomia on yleensä huonompi kuin työpisteellä, mutta toisaalta taukojumppaan on yleensä paremmat mahdollisuudet kuin työpaikalla.
Jos etätyöpisteesi tuoli on huono, voit saada siitä paremmin selkää tukevan asettamalla rullalle käärityn pyyhkeen tueksi lanneselän ja tuolin väliin. Tällöin voit yleensä paremmin nojautua tuolia vasten, eikä selkää tarvitse pitää niin kovassa jännityksessä.
Seisten työskennellessä on tärkeää, että lanneselkä pysyy suorana ja katse mahdollisimman paljon eteenpäin suunnattuna. Jos pöydän korkeus on liian matala, voit asettaa kirjoja näppäimistön tai läppärin alle. Vaihtoehtoisesti voit nostaa läppärin silityslaudan päälle. Katse tulisi olla eteenpäin myös istuessa, niskan rasittumisen välttämiseksi.

Taukojumppaohjelma
Jos etätyö on saanut selkäsi jumiin, kannattaa tehdä taukojumppaa useita kertoja päivässä. Jo lyhyelläkin jumpalla pääset elvyttämään kehoasi.

Alaselän eteentaivutusjumppa: Asetu seisomaan sopivaan haara-asentoon. Laske leuka rintaan. Taivuta sormet lattiaa kohti, niin pitkälle kuin saat kurotettua. Polvet saavat koukistua hieman. Anna pään roikkua käsien välissä rennosti uloshengityksen ajan. Nouse seisomaan ryhdikkääseen asentoon, ja vedä samalla keuhkot niin täyteen ilmaa kuin saat. Toista 10-20 kertaa.

Alaselän ja kylkien jumppa: Taivuta sormet lattiaa kohti kuten edellisessä jumpassa. Lähde kiertämään kädet yhdessä pitäen mahdollisimman isoa ympyrää ensin oikean kyljen kautta, niin että liikkeen puolivälissä kädet osoittavat kohti kattoa ja seisot ryhdikkäästi suorana. Toista 10 kertaa ensin oikealle ja sitten 10 kertaa vasemmalle.
Hartioiden kohotus jumppa: Asetu istumaan. Ota ylikorostetun ylväs ryhti ja pidä se koko jumpan ajan. Nosta hartiat korviin. Purista lapaluut yhteen yläviistoon. Tuo ne mahdollisimman yhteen puristettuina alas. Päästä hartiat rennoiksi. Toista 20 kertaa.

Pään taivutus jumppa: Istu edelleen ylväässä ryhdissä. Pidä katse eteenpäin suunnattuna. Vie oikea korvasi mahdollisimman lähelle kohti oikeaa hartiaa. Anna venyä uloshengityksen ajan. Samalla, kun hengität sisään, vie vasen korva kohti vasenta hartiaa niin pitkälle kuin se menee. Venytä taas uloshengityksen ajan. Voit tehostaa venytystä kädellä hellästi painamalla. Toista 20 kertaa.

Niskan eteentaivutusjumppa: Päästä ryhti mahdollisimman rennoksi. Vie leuka rintaan ja laita kädet takaraivon taakse. Paina hellästi venytykseen niin pitkälle, että kyynärpäät koskettavat reisiä tai että venytys tuntuu sopivan napakalta. Hengitä ulos. Nouse istumaan korostetun ryhdikkäästi ja nosta leuka pystyyn samalla, kun hengität sisään. Toista 10 kertaa.
Ei haittaa, vaikka tekisit jumpan 1-2 tunnin välein, mutta tee se ainakin päivän päätteeksi, niin palaudut paremmin ja nopeammin etätyön aiheuttamasta rasituksesta.

Ossi-osteopaatti

Koulutettu hieroja

Fysioterapeuttiopiskelija

Dry Needling Professional

Akupunktio

www.ossi-osteopaatti.fi