Maailma on pullollaan kosmetiikkaa, joiden purkkien kyljet lupaavat kauneutta, kosteutta, kiinteyttä ja terveyttä. Mutta mitä kosmetiikka oikeastaan on ja miten sen käyttö turvataan? Entä mihin asioihin tavallisen kosmetiikan käyttäjän kannattaa kiinnittää huomiota? Elegannin vierasbloggaaja estenomi (AMK) Maija Salminen vastaa.
Mitä kosmetiikka oikeastaan on?
Arkikielessä puhumme kosmetiikasta, mutta harva lopulta tietää mitä kosmetiikka tarkoittaa. Euroopan unionissa kosmeettisia valmisteita säädellään EU-asetuksella. Niin sanotussa kosmetiikka-asetuksessa määritellään muun muassa mitä kosmetiikka on, miten se saa vaikuttaa iholla ja mitkä raaka-aineet ovat sallittuja.
Aluksi on hyvä ymmärtää, että kaikki kosmetiikka koostuu kemikaaleista eli kemiallisesta aineesta tai monen kemiallisen aineen yhdistelmästä. Kemikaali voi olla synteettisesti eli laboratoriossa valmistettu tai luonnosta kerätty aine – siksi myös luonnonkosmetiikka koostuu kemikaaleista. Loppuviimein kaikki ympärillämme koostuu kemikaaleista, eikä ole olemassa kemikaalitonta kosmetiikkaa.
Kosmetiikalla tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka vaikuttaa ihoon ulkoisesti. Sen tarkoituksena on puhdistaa ja suojata ihoa sekä ylläpitää sen hyvää kuntoa tai muuttaa ulkonäköä tai tuoksua. Kosmetiikkatuotteita ovat siis monet arjessa käyttämämme tuotteet, kuten ihonhoitotuotteet, hajuvedet, meikit, hammastahnat ja suuvedet ja deodorantit.
Lainsäädännön tavoitteena on taata kosmetiikan turvallisuus
Euroopan unionin kosmetiikka-asetus säätelee ohjeistuksia kosmetiikan käyttöön, turvallisuuteen, rajoituksiin, raaka-aineisiin ja markkinointiin. Ennen kuin kosmetiikkatuote voi saada Euroopassa myyntiluvan, tulee sen täyttää lainsäädännön edellyttämät vaatimukset. Tiukka ja yksityiskohtainen lainsäädäntö koskee yhtäläisesti kaikkia kosmetiikan valmistajia, jotka haluavat tuotteensa Euroopan-markkinoille. Tämä on erinomainen asia kuluttajille, sillä voimme lähtökohtaisesti luottaa Euroopasta ostamamme kosmetiikan turvallisuuteen. Kosmetiikka-asetus sisältää muun muassa vaatimukset:
-
Turvallisuusselvityksestä:
Ennen myyntilupaa, jokaiselle kosmetiikkatuotteelle tulee olla tehtynä turvallisuusselvitys, jonka avulla varmistetaan kosmetiikan turvallinen käyttö.
-
Kielletyistä aineista:
Markkinoille tuotava tuote ei saa sisältää yhtään kosmetiikka-asetuksen listauksessa mainittua kiellettyä ainetta. Lista päivittyy sitä mukaa, kun raaka-ainetietous kehittyy ja mahdollisia haitallisuuksia ilmenee.
-
Rajoitetuista aineista:
Joidenkin aineiden käyttö on sallittua kosmetiikassa tietyin rajoituksin. Rajoitukset saattavat liittyä esimerkiksi jonkin aineen määrään ja pitoisuuteen. Erillisessä luettelossa nimetyt aineet ovat turvallisia käyttää rajoitetusti. Esimerkiksi joidenkin kynsilakkojen sisältämän formaldehyen enimmäispitoisuus tuotteessa on viisi prosenttia. Lisäksi pakkauksessa tulee olla varoitusteksti aineesta.
-
Väriaineista:
Luettelo kaikista kosmetiikasta sallituista väriaineista. Kosmetiikassa käytetään väriaineita, jotta tuotteelle saadaan väri. Esimerkiksi voiteesta voidaan poistaa sameutta ja sen väriä voidaan säädellä väriaineiden avulla valkoiseksi. Väriaineita, kuten muitakin kosmetiikan aineita, tutkitaan säännöllisesti. Jos väriaine havaitaan haitalliseksi, se siirretään joko liitteeseen II (kielletyt aineet) tai liitteeseen III (rajoituksin sallitut aineet).
-
Säilöntäaineista:
EU:n kosmetiikka-asetuksessa määritellään kaikki kosmetiikassa sallitut säilöntäaineet. Säilöntäaine estää mikrobien kasvun kosmetiikassa, ja sen tarkoitus on ehkäistä tai vähentää tuotteen pilaantumista ja taata tuotteen turvallinen käyttö koko sen elinkaaren ajan. Ne ovat kuitenkin helposti allergisoivia aineita, jolloin niiden käyttäminen pieninä pitoisuuksina ja yhdistelminä (2–3 ainetta) on turvallisempaa kuin yhden aineen käyttö. Pakkausten kehittyminen on mahdollistanut sen, ettei kosmetiikassa tarvitse välttämättä aina käyttää yhtä paljon säilöntäaineita kuin aiemmin. Niin sanotut steriilipakkaukset perustuvat tuotteen pakkauksen eli tyypillisimmin purkin suuaukon ja tuotteen välillä olevaan tyhjään kammioon, jonka avulla tuotteeseen ei pääse ilmaa purkin avaamisen aikana.
-
UV-suodattimista:
Luettelo kaikista sallituista UV-suodattimista. Kosmetiikassa käytetään kahdenlaista aurinkosuojaa; fysikaalista tai kemiallista. Muita luettelon ulkopuolisia UV-suodattimia ei saa käyttää aurinkosuojana kosmetiikassa. Lue Elegannin asiantuntijan vinkit ihon suojaamiseen täällä.
-
Pakkausmerkinnöistä:
Kosmetiikkatuotteen pakkauksessa tulee ilmetä esimerkiksi tuotteen säilyvyys. Säilyvyyden voi ilmoittaa kahdella tavalla joko kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen tai mikä on tuotteen vähimmäissäilyvyysaika. Jos pakkaukseen ei mahdu kaikkea tarvittavaa tietoa, pakkauksen kyljessä tulee olla symboli kirjasta ja siihen osoittavasta kädestä – näin asiakkaalle viestitään, että tarvittavat tuotetiedot löytyvät pakkauksen sisällä olevasta infolehtisestä.
-
Vaihtoehtoisista menetelmistä eläinkokeille:
Luettelo kaikista sallituista vaihtoehtoisista menetelmistä eläinkokeille. Euroopassa on ollut kiellettyä testata valmiita kosmetiikkatuotteita eläimillä vuodesta 2004. Eläinkokeet raaka-aineissa kiellettiin osittain vuonna 2009. Vuodesta 2013 Euroopassa ei ole saanut testata mitään kosmetiikkatuotteita tai kosmetiikan raaka-aineita eläimillä. Eläinkokeiden tilalla on käytetty jo pitkään muun muassa keinoihoa. Tällöin testaus tehdään laboratoriossa koeputkessa (“in vitro”). Tuotteita ja yksittäisiä raaka-aineita voidaan testata myös elävälle iholle eli oikeille ihmisille – tällöin testi merkitään “in vivo”.
-
Markkinoinnista:
Kosmetiikkaa tulee markkinoida totuudenmukaisesti. Sen mahdolliset näytöt tulee pystyä todentamaan, eikä markkinointi saa olla harhaanjohtavaa. Kosmetiikkaa ei saa mainostaa väittämillä, jotka perustuvat ainoastaan oikeudelliseen vähimmäisvaatimukseen.
Kiinnitä huomiota näihin asioihin kosmetiikkaa valitessasi
- Varmista tuotteen sopivuus omalle ihollesi konsultoimalla ihonhoidon ammattilaista, joka tunnistaa ihosi haasteet ja löytää niihin ratkaisut. Eri ihotyypeille ja herkälle iholle löytyvät omat hoitotuotteet. Ammattilainen ottaa myös aina huomioon budjettisi.
- Osta tuotteet luotettavalta toimijalta: Internet on mullistanut laadukkaiden ihonhoitotuotteiden saatavuuden, mutta siinä piilee myös vaaransa. Varmin tapa hankkia aitoja ja laadukkaita tuotteita on ostaa ne luotettavalta toimijalta. Ostamalla tuotteet Suomesta tunnetulta taholta tai kosmetologiltasi tiedät hankkivasi turvallisia tuotteita ja samalla edistät kotimaista yrittäjyyttä.
- Lue pakkausmerkinnät: Ostaessasi kosmetiikkaa, lue pakkausmerkinnät tarkoin. Epäiletkö olevasi herkistynyt tietylle raaka-aineelle tai onko sinulla jo todettu allergia? Jokaisessa myytävässä kosmetiikkatuotteessa tulee olla ainesosalista, INCI-luettelo, johon on merkitty tuotteen raaka-aineet. INCI-listan avulla voit tarkistaa, sisältääkö tuote aineita, joita sinun tulisi välttää. Jos ainesosaluettelo tuntuu vaikeaselkoiselta, kysy kosmetologiltasi tarkennuksia.
- Kunnioita tuotteiden säilyvyysaikoja: Älä käytä vanhentuneita tuotteita. Säilytä kosmetiikkaa oikein. Saunan aiheuttama kuumuus ja kosteus voivat pilata kosmetiikkatuotteen, jolloin kosmetiikkaa ei kannata säilöä saunan yhteydessä olevassa kylpytilassa. Pilaantunut kosmetiikka voi haista pahalle tai sen olemus on voinut muuttua: pinnalle on voinut muodostua näkyvää hometta, tuotteen koostumus on voinut muuttua rakeelliseksi tai öljymäiseksi.
Eleganniin voit aina tulla turvallisesti hoitoon ja ostoksille. Elegannin koulutetut asiantuntijat auttavat kaikissa ihon hoitoon ja hemmotteluun liittyvissä kysymyksissä. Varaa oma aikasi hoitoon tai henkilökohtaiseen ostoshetkeen ajanvarauksestamme.
Tutustu artikkeliimme, 9 syytä ostaa kosmetiikka ammattilaiselta.
Seuraa meitä somessa: